logo

Čuječnost

 

 

Kaj je čuječnost?

Anish Kapoor Sky Mirror

Anish Kapoor: Sky Mirror

Čuječnost (angleško: mindfulness) v svojem bistvu pomeni pozorno prisotnost brez presojanja. Gre za zavestno izbiro, da se zavedamo 'tega, kar je'. V 'to, kar je' je vključeno naše doživljanje sveta v telesnem, čustvenem in miselnem smislu.

Opazujemo seveda tudi svet, ki nas 'obkroža', ki se morda zdi 'zunaj nas', pa naše počutje vseeno soustvarja. Ampak pri čuječnosti se predvsem ukvarjamo z lastnimi reakcijami. Tako ustvarjamo psihološki prostor, ki nam omogoča prepoznavati dražljaje (za katere je v končni fazi vseeno, ali prihajajo od 'zunaj' ali 'znotraj' nas) in se nanje odzvati z zavestno izbiro, ki je skladna z našimi potrebami in vrednotami. V prvi vrsti torej ne gre za razmišljanje, ampak za opazovanje in spremljanje sebe.

Veliko naših težav ali nesporazumov namreč izhaja iz dejstva, da nismo v stiku s tem, kar čutimo in kako se počutimo. Možno je tudi, da naša prepričanja, ki so lahko globoka in iskrena, za naše trenutne potrebe niso funkcionalna ali celo niso več resnična.

Pogosto se zgodi, da ustaljenih razmišljanj iz otroštva ali mladosti kasneje v življenju ne preverjamo več. Medtem pa se mi spreminjamo – in s tem tudi naše želje in potrebe. Čustvene reakcije, ki nas presenečajo ali iztirjajo prav tako lahko izhajajo iz neke pretekle resničnosti, ki ni več aktualna za naše življenje, a se vseeno oglaša tukaj in zdaj, ko se v življenju srečamo s temami, ki jih sprožijo.

Stik z realnostjo torej ne pomeni samo zavedanja naše okolice, ampak tudi zavedanje tega, kakšen je naš odnos do nje in na čem temelji. Pri tem je izjemno pomembno, da je opazovanje sebe prijazno in radovedno. Če prijaznost do sebe ni takoj mogoča, se je lahko naučimo, kot smo se naučili neprijaznosti.

Živimo v časih, ko smo ljudje pogosto zahtevni do sebe in drugih, srečujemo se z občutki skrbi, jeze, krivde in žalosti. Ti občutki nas omejujejo in nam otežujejo življenje. Opazovanje teh občutkov je lahko prvi korak do tega, da v svojem življenju najdemo potencial za potrebno spremembo.

Ta sprememba je lahko nekaj novega, lahko pa je samo čisto nov pogled na nekaj starega. Če smo radovedni in znamo sprejeti resnico svojega telesa in svojih čustev, nam bo vedno večja odsotnost predsodkov in obsojanj pomagala odpreti vrata v nove vpoglede življenja. Pomembno je, da spoznamo in sprejmemo ter priznamo CELEGA sebe, ne samo tiste dele, ki so nam všeč (ali jih gojimo, ker so všeč drugim).

Pri praksi čuječnosti se torej trudimo priti v stik z našimi občutki, prepričanji in našo celotno notranjo čustveno pokrajino na prijazen in radoveden način.

Več o čuječnosti

Kako čuječnost lahko pomaga pri psihoterapiji in psihoanalizi?

 

KEEP CALM TIMEO učenju čuječnosti:

Čuječnosti se lahko učimo sami ali v vodenih tečajih.

Vodeni tečaji so priporočljivi zaradi možnosti povratnih informacij, skupinske refleksije ter vsega dodatnega bogastva, ki ga delo v skupini prinese.

Program Uvodnega tečaja vodim tudi sama na podlagi 25-letne izkušnje aktivnih in pasivnih meditacijskih praks in izpopolnjevanja nanj, specifičnih za čuječnost. (Med ostalimi sama poleg čuječnosti največ prakticiram ljubečo naklonjenost, polno prisotnost, meditacijo v hoji-gibu in kontemplacijo).

Čuječnost temelji na različnih tradicijah budizma. V sekularni obliki, o kateri je tu govora, se je pričela razširjati v 80. letih s programom obvladovanja stresa MBSR (ang. Mindfulness-Based Stress Reduction), ki ga je leta 1979 predstavil Jon Kabat-Zinn na University of Massachusetts Medical School, ZDA. Danes je široko sprejeta v psiholoških krogih in podprta z znanstvenimi raziskavami, ki dokazujejo njeno učinkovitost in pojasnjujejo mehanizme delovanja. Kljub dokazanem delovanju vam toplo priporočam, da si pri iskanju učitelja vzamete čas in si izberete nekoga, ki vam osebnostno ustreza.

Sama sodelujem z Društvom za razvijanje čuječnosti in se držim skupnega etičnega kodeksa, sistema učenja ter cenika. Tako organiziram uvodne 8-tedenske tečaje (skupno 20 ur). Možno bo tudi nadaljevati delo. (Jesen 2017).

Prvi naslednji 8-tedenski uvodni tečaj je planiran v maju in juniju 2017, najverjetneje ob sredah zvečer.
Za tečaj se lahko prijavite v kontaktnem formularju spodaj. Pred Uvodnim tečajem vsak udeleženec opravi uvodni razgovor.

Cenik tečaja.

Toplo vabljeni!

Tina Turk, specializantka analitične psihologije (Jungovske psihoanalize, članica IAAP)