logo

Mateja Simčič

Smo neločljivi del sveta, ki ga živimo – na dinamičen in spremenljiv način smo povezani s cikli in ritmi narave, okolja, drug z drugim in sami s seboj.

Tensegrity® je umetnost življenja, ki nas uči, kako v življenju, ki se neprestano spreminja, živeti in ohranjati stik s samim seboj in s svetom, v katerem živimo. 

Besedo ‘tensegrity’ (tension+integrity) je skoval vizionar, arhitekt in izumitelj R. Buckminster Fuller. Med opazovanjem struktur v naravi ga je zanimala medsebojna povezanost dveh principov: na eni strani princip trdnosti in strukture ter na drugi mehkobe in tekočega principa. Fullerja je prevzela ta medsebojna povezanost, Carlos Castaneda pa je posvojil ta izraz, ker dobro predstavi človekovo notranjo in zunanjo so-odvisnost, medpovezanost in delitev naravnih virov, ki jih utelesimo fizično, psihično, čustveno … in na vseh ostalih nivojih.

V opazovanju in medsebojni povezanosti, ki je osnovna narava vsega tako lahko naše interakcije v vsakdanjem postanejo izjemen poligon in možnost zavestnega odgovora. Odgovora na to, kar je, kar resnično čutimo in tako lahko tudi zavestno delujemo, namesto, da smo suženj neraziskanih reakcij.

Srčnost in prisotnost tako dobita možnost, da sta prisotni v vsakodnevnem življenju.

Orodja Tensegrity® prakse so:

– Tensegrity® gibi, ki so moderna verzija gibov in dihov, ki bazirajo na staromehiških tradicijah in pomagajo da se vsi nivoji telesa uglasijo z našo bitjo.
– Rekapitulacija: neobsojajoča revizija življenjskih izkušenj, prepričanj, akcij, predvidevanj …  s pomočjo pozornosti in diha.
– Gledališče neskončnosti®: vaja v pozornosti, kjer s pomočjo Tensegrity® gibov in skupinskega dela pogledamo na scene našega življenja iz druge perspektive in preko oči in podpore drugih.
–  Umetnost prisotnosti: umetnost prepoznavanja novih možnosti in notranjega dela s temi novimi perspektivami.
– Tišina: dnevna praksa premora, stika s sabo in poslušanja sebe.

Vse prakse izhajajo iz ideje, da je ljubezen najvišja oblika inteligence. Ljubezen do sebe, do drugega, do sveta in ljubezen tukaj in zdaj.

Za predstavitev mene kot moderatorke Tensegrity® KLIK.

Leave a Reply

*

captcha *